Oude honden. – Als je hond oud wordt…

oude honden

Oude honden. – Als je hond oud wordt…

De vraag over oude honden wanner is hij oud! Honden worden vrij snel oud en ineens zijn onze beste vrienden oude honden. Als uw hond de overgang maakt van volwassen naar oude hond, zult u enkele veranderingen opmerken. Er moet nu aan nieuwe, bijzondere eisen worden voldaan. Als u weet wat u kunt verwachten, kunt u zich beter voorbereiden op deze tijd en beter omgaan met uw oude hond.

Wanneer zijn honden oud?

Bij de meeste honden begint de leeftijd met ongeveer 7 jaar. Dit aantal kan variëren afhankelijk van het ras en de gezondheidstoestand. Zo verouderen kleine rassen later en vooral grote rassen veel eerder.

Verschillende grootte honden zijn op verschillende momenten senior. Grotere honden worden sneller oud dan kleine honden. Maar wanneer is mijn hond een kleine hond (of juist een hele grote hond)? Schofthoogte (hoogte gemeten vanaf de schouder tot aan de grond) en gewicht spelen mee bij de grootte van jouw hond. Hieronder zie je in welke categorie jouw hond kan vallen:

 • Kleine honden = schofthoogte kleiner dan 30 centimeter en gewicht minder dan 10 kilogram.
 • Middelgrote honden= schofthoogte tussen 30 en 50 centimeter en gewicht tussen 10 en 25 kilogram.
 • Grote honden = schofthoogte tussen 45 en 60 centimeter en gewicht tussen 25 en 45 kilogram.
 • Zeer grote honden = schofthoogte boven de 60 centimeter en gewicht boven de 45 kilogram.

Heb jij een kleine hond? Dan is jouw hond senior vanaf 10 jaar. Andere viervoeters zoals middelgrote honden zijn senior vanaf 8 jaar, grote honden zijn senior vanaf 7 jaar en zeer grote honden zijn senior vanaf 6 jaar.

Welke veranderingen moet je verwachten als je hond oud wordt?

Het eerste wat u waarschijnlijk zal opvallen is dat uw hond minder actief is. Net als wij mensen hebben oude honden minder energie dan wanneer ze jong zijn.
Wijdverspreid zijn gewichtsveranderingen bij oude honden. Door de lagere activiteitsgraad verandert de stofwisseling, wat weer kan leiden tot gewichtstoename of -verlies.
Veel ziekten komen vaker voor bij oude honden. Dit zijn onder andere tandziekten, hartproblemen en nieraandoeningen. Maar ook diabetes, artrose, kanker en psychische stoornissen kunnen problemen veroorzaken voor senioren.


De volgende symptomen komen vaak voor en kunnen erop wijzen dat uw oude hond ziek kan zijn:

 1. Verhoogde dorst of verhoogd urineren
 2. De hond krijgt steeds meer slechte adem en tandsteen
 3. Moeilijkheden bij het beklimmen van trappen of bij het omhoog springen
 4. Verhoogde stijfheid of mankheid van de hond
 5. Overmatig hijgen of blaffen
 6. Verwarrings- en oriëntatieproblemen – Dementie bij honden is niet ongewoon
 7. veranderingen in huid of vacht
 8. op oudere leeftijd kan de hond incontinent worden en een luier nodig hebben…
  Als u een van deze symptomen bij uw hond opmerkt, moet u hem door uw dierenarts laten onderzoeken.

Mentale uitdaging voor je hond

Voldoende beweging voor je oude hond is belangrijk, maar de mentale gezondheid is net zo belangrijk! Je hond is nooit te oud om iets te leren en het is goed om je hond te blijven triggeren. Daarnaast is het leuk om je hond deze extra aandacht te geven.

Probeer je hond een nieuwe commando aan te leren. Dit zal trager gaan dan bij een jonge pup, maar het is niet onmogelijk. Daarnaast is een voedselpuzzel een leuke activiteit voor je oude hond, wat kan zorgen voor een stimulatie van de zintuigen.

oude honden
oude honden

Hoe kan ik oude honden gelukkig en gezond houden?

Er zijn vele manieren om de levensstijl van uw hond aan te passen aan zijn leeftijd. Zo kan hij zijn oude dag zo gezond mogelijk doorbrengen met een levenskwaliteit die past bij zijn leeftijd.

 1. Geef uw hond gezonde en hoogwaardige voeding. Vooral op gevorderde leeftijd speelt de juiste voeding van de hond een grote rol in zijn gezondheid.
 2. Verhoog de frequentie van routinematige veterinaire onderzoeken. Ze zijn een uitstekende manier om opkomende ziekten in een vroeg stadium op te sporen. Tijdige behandeling verhoogt de kans op herstel of vermindert in ieder geval het verloop van de ziekte.
 3. Let nu goed op uw hond. Zelfs kleine veranderingen in zijn gedrag kunnen erop wijzen dat hij zich niet goed voelt.
 4. Pas de dagelijkse routine aan de veranderende behoeften van de hond aan. Vergeet niet dat hij nog steeds lichamelijke activiteit nodig heeft. Misschien moet je hem vaker dan voorheen uitlaten, omdat hij het niet zo lang volhoudt.

Om uw oude hond in staat te stellen een gelukkige en gezonde oude dag te beleven, is veel aandacht en enige verandering nodig. Als u echter de hier gegeven tips en informatie volgt, kunt u uw hond met eenvoudige middelen helpen om een gelukkige en gezonde oude dag door te brengen.

Voeding voor oude honden

De juiste voeding is wel het allerbelangrijkste voor oude honden. Voeding voor oude honden bevat verschillende voordelen om het leven van jouw trouwe viervoeter gemakkelijk te houden. Het bevat minder calorieën omdat ze minder bewegen. Om overgewicht nog meer tegen te gaan, wordt L-carnitine toegevoegd wat zorgt voor een betere vetverbranding. Daarnaast bevat het meer vezels en goed verteerbare ingrediënten omdat de spijsvertering van deze viervoeters wat gevoeliger is. Glucosamine en chondroïtine-sulfaat wordt toegevoegd om de gewrichten soepel te houden. Als laatst wordt extra visolie toegevoegd om de hersenfunctie van oudere honden te blijven stimuleren.

Hier bij pesthuis online hebben wij een ruim assortiment aan voedingen.

oude honden2