Hou je konijnen koel

konijnen

Hoe houdt u uw konijnen koel in de zomer?

De zomer is aangebroken en terwijl velen van ons genieten van het heerlijke warme weer van het seizoen, genieten onze huisdieren er misschien niet zo van.

Vooral konijnen zijn kwetsbaar voor een hitteberoerte en vertrouwen op hun baasjes om hen in de zomermaanden koelere omstandigheden te bieden. Wilde konijnen gaan ondergronds of verstoppen zich onder struiken en heesters om het koel te houden, dus hier kijken we naar hoe we als huisdiereigenaren kunnen helpen om konijnen koel te houden in het warme weer.

konijnen

Geef je Konijn Genoeg Schaduw

Houd uw konijnenhok zoveel mogelijk uit het directe zonlicht. Vooral metalen hokken kunnen zeer snel opwarmen en houden de warmte de hele dag vast. Het plaatsen van uw hok op een schaduwrijke plek in uw tuin is ideaal, bij voorkeur onder een boom of grote struik om wat licht door te laten schijnen en tegelijkertijd uw konijnen te beschermen tegen intense hitte. Als u uw hok niet kunt verplaatsen, probeer dan een grote parasol in de buurt te plaatsen. Dit zal helpen om de intensiteit van het zonlicht te breken.

Hetzelfde geldt voor uw konijnenren, want ze zijn meestal gemaakt van gaas en worden volledig blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon. Een lichte hoes die de wind laat circuleren en hem verlucht houdt, maar ook beschutting biedt tegen de zon, zal ervoor zorgen dat ze kunnen genieten van hun oefentijd zonder oververhitting.

Probeer wat keramische of leistenen tegels in het konijnenhok te plaatsen. Ze zijn een koud materiaal en uw konijnen zullen het verkoelende gevoel tegen hun lichaam als ze er bovenop liggen leuk vinden. Een tunnel of schuilplaats is ook een goed idee voor in het hok, perfect voor een extra laagje schaduw.

Bied uw Konijn Vers, Koel Water aan

Een verse toevoer van water is altijd essentieel en dit moet tijdens de zomermaanden met regelmatige tussenpozen gedurende de dag worden aangevuld. Een combinatie van waterkommen en flessen geeft uw konijn de beschikking over voldoende vloeistof en het kan zijn dat ze zelfs bij extreem warm weer met plezier in de kommen liggen.

Het toevoegen van ijsblokjes aan de waterbak biedt enige verkoeling, net als het aanbieden van verse groenten. Deze bevatten van nature een grote hoeveelheid water en uw konijn zal er graag op kauwen tijdens die lange warme dagen, terwijl het tegelijkertijd gehydrateerd wordt gehouden.

konijnen

Houd vliegen en insecten weg

Vliegen zijn misschien wel het meest vervelende aan de zomer! Ze zijn de meest hardnekkige wezens die ons tot afleiding kunnen drijven en helaas hebben ze hetzelfde effect op onze konijnen.

Vliegen kunnen ernstige schade veroorzaken als ze eieren op uw konijn leggen, dus het is van vitaal belang om ze uit de buurt van uw konijnenhok te houden. Een goede hygiëne is essentieel en alleen een regelmatige schoonmaak van het beddengoed en strooisel van uw huisdier zal helpen om deze beestjes weg te houden.

Als u vliegen ziet rond uw konijnenhok, overweeg dan om wat vliegenpapier in de buurt op te hangen (buiten het bereik van uw konijnen) en controleer uw huisdier regelmatig op tekenen van besmetting. Het verzorgen van uw konijn en het verwijderen van overtollig haar zal niet alleen helpen om ze koeler te houden in de hitte, maar het zal ook vliegen minder plaatsen geven om hun eieren te leggen.

Hoe kan ik de symptomen van een hitteslag bij konijnen herkennen?

Hitteslag bij konijnen kan fataal zijn, net als bij andere kleine dieren. Als u de symptomen van een hitteberoerte in een vroeg stadium kunt zien, dan heeft u tijd om de effecten om te keren. De belangrijkste symptomen om uit te kijken zijn;

Snelle, oppervlakkige ademhaling
Nattigheid rond de neus
Snelle ademhaling uit een open mond terwijl ze hun hoofd naar achteren gooien
Hete oren

Als u zich zorgen maakt dat uw konijn een hitteberoerte heeft, neem ze dan meteen mee naar binnen en naar een koele, goed geventileerde ruimte. Dompel ze niet onder in koud water, want dat kan ze in shock brengen, maar breng wel een koel kompres aan op hun oren. Bied ze voldoende koel, vers water aan en houd ze rustig. Als ze niet binnen korte tijd beter lijken te worden, neem ze dan meteen mee naar de plaatselijke dierenarts.

Houd uw konijn deze zomer koel en fris en voorkom dat ze een heet krijgen!