Misverstanden in de hondentraining waar moet je op

Hondentraining

Misverstanden in de hondentraining waar moet je op letten!

Hondentraining welke misverstanden en waar moet je op letten!Honden en mensen lijken in veel opzichten op elkaar en vormen vaak een harmonieus team. Toch kunnen er misverstanden ontstaan, die ervoor zorgen dat de dingen op de een of andere manier niet gaan zoals gepland. Honden zijn geen wezens van een vreemde ster. Toch voelen ze de dingen vaak anders aan en spreken ze een andere taal dan wij mensen. Hier laten we de meest voorkomende misverstanden in de hondentraining zien.

Waarom dit artikel? Onlangs zag ik op televisie een documentaire waarbij een hond met een flinke dosis intimidatie werd getraind. In een fragment wil een hond een brokje van de grond pakken. De trainer neemt direct een dreigende houding aan. Deze zet een stap richting de hond, buigt voorover, houdt een hand in de lucht bij wijze van waarschuwing en vervolgens wordt er met harde stem naar de hond geschreeuwd: “Hé! Pas op, hè!!” Het werkt, want de hond deinst terug met de oren in de nek en laat het brokje liggen.

Op televisie zie je vaker dergelijke taferelen in het kader van hondentraining of gedragstherapie. Bij deze vorm van trainen gaat men ervan uit dat honden er altijd mee bezig zijn om ons uit te testen en om te zien wie er de baas is.

Om te voorkomen dat de hond de leiding neemt, zul je assertief moeten zijn. Je mag vooral niet over je heen laten lopen. Je moet overwicht tonen door de hond krachtig aan te pakken. Tot het arsenaal behoren o.a. stem verheffen, rukken aan de lijn, tik op de neus, nee, foei, duwen, trekken en vergeet vooral het indringende oogcontact niet. Assertiviteit gaat blijkbaar gepaard met veel kabaal en onderdrukking. En als je assertief bent, dan ben je automatisch de leider. Toch?

Hondentraining1
Hondentraining

Lichaamstaal – Laat me zien wat je wilt!

Honden zijn veel gevoeliger voor menselijke lichaamstaal dan veel eigenaren zich realiseren. In het algemeen besteden ze veel meer aandacht aan wat we doen dan aan wat we zeggen. Het wordt altijd problematisch als deze twee acties – doen en zeggen – niet overeenkomen. Zo ontstaan vaak misverstanden tijdens de hondentraining.

Een typisch voorbeeld: u roept uw hond met een vriendelijke stem. Om hem aan te moedigen snel naar u toe te komen, buigt u zich naar hem toe, strekt u misschien zelfs uw handen uit en kijkt u hem geanimeerd in de ogen. Uw hond begint naar u toe te rennen, maar draait dan weg, stopt of begint te snuffelen.

Wat is er gebeurd? Terwijl je stem een uitnodiging heeft gedaan, hebben je lichaam en je ogen gezegd: “Blijf weg!” Honden communiceren veel meer met elkaar via lichaamstaal dan wij mensen nog bewust doen. Frontale houding tegenover de hond, voorover leunen en een fixerende blik vormen een bedreiging. Het is beter om zijwaarts te gaan staan, rechtop te blijven staan of te hurken en je blik een beetje af te wenden. Zo zegt het lichaam ook “Kom hier!”.

In veel situaties komen we in bedreigende houdingen terecht: het aan- en uittrekken van het harnas, het drogen van de hond, het optillen van de hond in de auto, etc. Sommige honden hebben het gewoon volgehouden en hebben er minder moeite mee.

Andere honden beginnen vroeg of laat op zulke momenten te reageren met vermijdingsgedrag of stress. Het is dus de moeite waard om jezelf te controleren, waar je ongunstige houdingen aanneemt, die het moeilijk maken voor de hond om het juiste gedrag te vertonen. Dit is waar je kunt beginnen en het vaak makkelijker maakt voor de hond door kleine veranderingen aan te brengen.

Hondentraining
Hondentraining

Dubbelzinnigheid – Wat wil je precies van me?

Een van de meest voorkomende misverstanden in de hondentraining is dat eigenaren niet altijd precies weten wat ze van hun hond willen. Ze hebben geen duidelijk beeld in hun hoofd van hoe ze precies willen dat hun hond zich gedraagt als ze een bepaald signaal afgeven. Tuurlijk. “Zit” betekent “ga op de grond zitten.” Daarover bestaat meestal overeenstemming. Hoe lang de hond daarentegen moet zitten, is vaak niet meer zo duidelijk of wordt niet consequent uitgevoerd.

Misschien is het in de meeste gevallen genoeg voor u als uw hond even gaat zitten als u hem dat vertelt en het is oké voor u dat hij dan weer op eigen benen gaat staan, bijvoorbeeld als u hem aan de lijn doet. Maar nu sta je voor een rood licht en wil je dat je hond gaat zitten totdat je hem weer laat opstaan en verder gaat. Als uw hond na twee seconden weer opstaat en verder wil, corrigeert u hem.

Uw hond kan echter niet het verschil zien tussen wanneer het blijkbaar goed is voor hem om te gaan zitten en wanneer hij plotseling wordt berispt voor het feit dat hij dit doet. Uw hond kan niet begrijpen dat de ene keer “zitten” betekent “twee seconden zitten” en een andere keer betekent het “zitten tot ik het anders zeg”. Denk daarom voor elk sein dat je wilt trainen van tevoren precies na hoe het er uit moet zien.

Hondentraining3
Hondentraining

Beantwoord hiervoor vier eenvoudige vragen:

1 Wat wilt u precies dat uw hond doet? – bijvoorbeeld zijn kont op de grond leggen.
2 Wanneer moet uw hond dit doen? – bijvoorbeeld als ik zeg “zit”.
3 Waar moet je hond dit doen? – Bijvoorbeeld, overal waar ik zeg “zitten”.
4 Hoe lang moet uw hond dit doen? – bijvoorbeeld totdat ik zeg “Ga door” of een ander signaal geef.


Als je eenmaal je doel op deze manier hebt gedefinieerd, hou je er dan aan vast en wees consequent, dat wil zeggen dat dit echt altijd van toepassing is. Zo bent u duidelijk voor uw hond en vermijdt u onnodige stress.

Hondentraining
Hondentraining

Gedrag veranderen van je hond met negatieve bekrachtiging

Gedrag kun je op verschillende manieren beïnvloeden bij hondentraining. Het gedrag op 4 manieren beïnvloeden volgens de wetten van operante conditionering. Wat hierboven beschreven staat valt onder ‘negatieve bekrachtiging’. Je neemt dan een onaangename prikkel weg (bijvoorbeeld intimidatie of pijn) om zo het gewenste gedrag te stimuleren.

Een voorbeeld wat ik onlangs nog op straat zag: een man trekt de lijn van de hond naar boven. De hond draagt een halsband en het omhoog trekken van de lijn is duidelijk onprettig voor de hond, hij kan nog maar net met zijn voorpoten de grond raken.

Deze hond weet inmiddels dat hij nu moet gaan zitten. Zodra de hond zit, wordt de spanning op de lijn los gelaten en ervaart de hond geen ongemak meer. Zo werkt intimidatie ook. Je hoeft soms maar met een boze blik te kijken en dat is dan al voldoende om een hond te laten gehoorzamen. De hond past zijn gedrag aan, en de boze blik (dreiging) verdwijnt. De hond is opgelucht.

Afleiding – Te veel, te snel!

Een andere factor in de hondentraining zijn misverstanden. Er zijn talloze afleidingen voor honden: Geluiden, geuren, bewegingen, mensen, honden, auto’s, dieren… Vaak worden deze afleidingen onderschat door de baasjes en wordt er gedrag van de hond geëist dat hij gewoon nog niet kan uitvoeren!

Leerstappen worden overgeslagen van de hondentraining. Als gevolg daarvan reageert de hond met stress en springerig gedrag, d.w.z. hij vertoont gedrag dat helemaal niet lijkt te passen bij de situatie, bijv. bijten in de lijn, opspringen, enz. Honden moeten geleidelijk aan leren om signalen uit te voeren, zelfs onder afleiding. Het is belangrijk om te trainen van makkelijk naar moeilijk. Stel je voor dat je na het leren van de basisrekenen meteen functionele vergelijkingen had moeten oplossen!

Om op een gestructureerde manier te kunnen oefenen, kunt u het beste alle afleidingen voor uw hond opschrijven: Voedsel, speelgoed, mensen, dieren, geuren, enz. Zet dan de afleidingen in volgorde van belangrijkheid. Onderaan is de lichtste afleiding en bovenaan de zwaarste. Train nu van onder naar boven en ga slechts één stap omhoog als de vorige stap perfect werkt. Zo kan uw hond leren om altijd uw signalen uit te voeren en traint u zonder misverstanden in de hondentraining en zonder overdreven eisen en stress!

Hondentraining5
Hondentraining

Trainen met beloning

Echter je kunt hetzelfde resultaat bereiken door het gewenste gedrag te belonen. De emotionele staat van de hond is en blijft dan positief. Hij krijgt een goed gevoel over zichzelf én over jou! Bovendien maakt de hond nu ook dopamine aan, wat ook fijn gevoel geeft en stimuleert om het nog beter te doen! Trainen is op deze manier leuk, de hond wil meer!

Hondentraining als laatste wat tips

Hou de training sessies kort

Probeer niet om je hond in één keer een expert te maken. Hoe langer je trainingssessie duurt, hoe groter de kans dat je hond interesse in de les verliest.

Herhaal je commando niet

Dit geeft je hond de indruk dat zijn reactie niet zo snel hoeft te zijn bij de eerste keer dat je het zegt.

Consequent!

Gebruik altijd dezelfde commando’s. Gebruik niet ‘’Kom” de eerste paar keer en dan opeens ‘’Hier komen’’, dit zal je hond alleen maar verwarren.

Maak het relaxed, leuk en een veilige ervaring

Hoe stressvoller je de trainingssessies maakt, hoe minder waarschijnlijk het is dat je hond wat zal kunnen leren en jou leert vertrouwen. In feite kan het je band verpesten en je hond zelfs minder gehoorzaam maken als je hem bang maakt in plaats van een kalmerende aanwezigheid uit te stralen. Maak het leuk voor je zelf en je hond wij van petshuis.nl wensen je veel plezier.

Hondentraining
Hondentraining